Projekt “Odziv”

Z začetkom delovanja KDS poslovne enote Slovenj Gradec je vodstvo menilo, da je potrebno vse zaposlene izobraziti o demenci, predvsem o razumevanju oseb z demenco ter o pravilnem pristopu in odnosu.

V dveh vzporednih delavnicah smo v letih 2009 in 2010  vsi zaposleni  opravili izobraževanje pri mag. Škrlju in s tem pridobili certifikat o ravnanju z demenco.

Pridobljeno znanje smo uporabili v odnosu z našimi stanovalci in ga prenašali na njihove svojce.

Sorodniki so se s pojavom demence in potekom srečali že v domačem okolju.

Za še boljše poznavanje pojava demence in njeno stopnjevanje, smo v 2009 organizirali  predavanje dr. Aleša Kogoja in delavnice z mag. Škrljem (v treh delih), sam projekt pa poimenovali ODZIV. Le-ta je nudil informacije o vseh oblikah demence, lastnostih demence, znanju kvalitetnega odnosa in pristopa do osebe z demenco ter kvalitetne oskrbe in nege osebe z demenco.

Odzvali so se predvsem sorodniki stanovalcev z demenco nastanjenih na rumeni enoti, pridružili pa so se tudi sorodniki stanovalcev z demenco nastanjenih v matični enoti v  Črnečah.

Na srečanjih smo  ugotavljali, da je demenca in ravnanje z demenco  v domačem okolju še vedno premalo prepoznana in mnogo premalo prepoznana v okolici in javnih ustanovah, ki jih osebe z začetkom pojava demence obiskujejo – trgovine, pošta, banka,…

Glede na ugotovitve in potrebe smo ocenili nujnost, da projekt »Odziv« postane stalna praksa  in nanj povabili vse zainteresirane v ožjem in širšem lokalnem okolju. Tako bo v letu 2014 potekal že 4. sklop aktivnosti v projektu.

Pojav demence se širi, predvsem z višanjem življenjske dobe, nasprotno pa znanje o ravnanju z demenco ne, zato smo poleg projekta ponudili še petkov svetovalni telefon, (02 88 46 435), kjer lahko sorodniki oseb z demenco iz domačega okolja, dobijo informacije, ki jim  pomagajo  pri sprejetosti stanja, posledično pa boljšo oskrbo osebe z demenco.

Vedno več oseb se vključuje v projekt oz. išče informacije na svetovalnem telefonu in veliko uporabnikov teh storitev izreka zahvalo, saj  so bolje poučeni o reakcijah in dejanjih svojih najbližjih. Predvsem pa spoznavajo, da niso edini s takimi in podobnimi težavami.

Skip to content