Društvo Koroški medgeneracijski center

KMC je odprl svoja vrata 20. 5. 2014. Ustanovitelji so tri pravne osebe: Občina Ravne na Koroškem, Koroški dom starostnikov Slovenj Gradec in društvo upokojencev Ravne.

Strokovna vodja centra je gospa Marjana Kamnik, ki vodi Koroški dom starostnikov Slovenj Gradec.  V centru je zaposlena Urška Pajenk, koordinatorka aktivnosti in kontakta oseba. V letu 2015 smo preko javnih del zaposlili Blaža Mlinšeka. Nekatere zaposlene osebe iz Slovenj Gradca vodijo aktivnosti v centru (Uro s fizioterapevtko vodi fizioterapevtka, Urice za zdravje vodita diplomirani medicinski sestri, likovno skupino vodi prostovoljec, …). Center ima zlate prostovoljke, ki vodijo aktivnosti in so v ogromno pomoč.

Ponujamo prostore za druženje, ustvarjanje , izobraževanje, deljenje izkušenj in predvsem sklepanje novih vezi.

Prizadevamo si za razvijanje in ohranjanje razumevanja in spoštovanja med generacijami.

Center je namenjen mlajši, srednji in upokojeni generaciji, vsem, ki se radi družijo in spoznavajo nove ljudi ter želijo sodelovati pri aktivnostih.

Prostori: informacijska točka, dnevni prostor, kuhinja, računalniška učilnica, velika dvorana in mala soba – soba z xbox-om.

Aktivnosti smo razdelili na:

  • Izobraževalne – računalniški tečaji, tečaji tujih jezikov in predavanja,srečanja z županom
  • Rekreativne – ura s fizioterapevtko
  • Zdravstvene – urice za zdravje, kjer imamo različne teme in različne pogovore z zdravniki, ponujamo tudi pedikuro
  • Ustvarjalne – različne ustvarjalne delavnice in kulinarične aktivnosti
  • Vsako drugo soboto ponujamo blagovno menjavo pridelkov, kjer ljudje prinesejo izdelke iz vrta ali gozda in ob kavici zamenjajo. V menjavo ponudimo tudi izdelke iz kulinaričnih aktivnosti.
  • Ob ponedeljkih ponujamo učno pomoč učencem osnovnih šol
  • Vsak zadnji petek v mesecu organiziramo zajtrk na ulici – pred centrom ponujamo pogačo, topel čaj in tako naprej
  • Neformalna druženja: ljudje prihajajo na kavico, na pogovor, prebiranje časopisov

Izdajamo mesečne koledarje in vsak mesec izvedemo od 20 do 30 aktivnosti

Sodelujemo z vrtcem Ravne na Koroškem in tako prihajajo na naše aktivnosti. Sodelujemo z Gimnazijo Ravne in tako v centru poteka izbirni predmet – Mladi za starejše. Zelo smo veseli vašega sodelovanja.

V informacijski točki ponujamo strokovno pomoč pri iskanju informacij in pomoč pri urejanju potrebnih dokumentov zdravstvenih in socialnih storitev.

Februarja 2015 smo ustanovili mladinsko info točko. Ob ponedeljkih in petkih lahko od 9.00 do 12.00 ure pokličejo za kakršno koli informacijo – center je posrednik pri iskanju strokovne pomoči in vas napotimo na pravo mesto. Organiziramo aktivnosti za mlade (potopisna predavanja, delavnice, šolo retorike, delavnice psihoterapevta, …), priskrbimo stik s predstavniki ustreznih organizacij in na vašo željo organiziramo okrogle mize in delavnice.

Februarja 2015 smo pričeli s pobiranjem članarine, ki znaša 20 € letno. Cena zajema brezplačne napitke, material na ustvarjalnih in kulinaričnih delavnicah, predavanja, tečaje. Za dijake in študente je prispevek 5€ letno, oziroma lahko pomagajo pri učni pomoči učencem osnovnih šol in tako pokrijejo svoj prispevek.

Skip to content