O nas

Mesto Slovenj Gradec

Živa vez s preteklostjo in bogastvom kulturne dediščine je temelj kulturnega razvoja in osrednja poteza lokalne identitete tudi v času, ki ga živimo. Razpeta je med utišani odmev najslavnejše epizode srednjeveške zgodovine, ki jo utelešajo umetnostni zakladi mestne župnijske cerkve, v letu 1251 kot prve na svetu posvečene ogrski princesi in turingijski vojvodinji sv. Elizabeti, zaščitnici revežev in beračev, ter spoštljivi spomin na svetovno znanega skladatelja Huga Wolfa, neprekosljivega mojstra pozno romantičnega samospeva, ki se je leta 1860 rodil v hiši na slovenjgraškem osrednjem trgu. Likovna tradicija srednjeveških rezbarjev in baročnih mojstrov se je pretočila v mednarodno odmevno dejavnost Galerije likovnih umetnosti, ki je Slovenj Gradec v zadnjih štirih desetletjih zlasti s prireditvami pod pokroviteljstvom Združenih narodov uveljavila daleč preko meja domovine in ga trajno zaznamovala kot mesto miru in mednarodnega sporazumevanja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru.

KDS Slovenj Gradec

Predstavitev doma

Koroški dom starostnikov Slovenj Gradec se nahaja na Celjski cesti 24 v Slovenj Gradcu.

Naše mesto je tipično srednjeveško mesto z glavno ulico (Glavni trg), trgom Svobode in stransko ozko ulico (Meškova ulica). Ime Gradec je bilo prvič omenjeno leta 1091, kot mesto leta 1267. Danes je Slovenj Gradec administrativni in kulturni center Mislinjske doline. Stari del mesta je privlačen ter ogleda vreden kraj.

Poslovna enota Koroškega doma starostnikov v Slovenj Gradcu je od mestnega središča oddaljena 500 metrov.

V objektu je 92 postelj, v 42 eno in 25 dvoposteljnih sobah.

Uradno odprtje doma je bilo 16. aprila 2008.

Objekt sestavljata dva bloka, ki ju povezuje stekleni atrij. Pri glavnem vhodu stopimo v več etažno zastekljeno vhodno avlo z recepcijo, ki je prostor za srečevanje in druženje stanovalcev, sorodnikov in obiskovalcev in se ponaša z mozaikom akademskega slikarja Karla Pečka.

Prostori za skupne in zunanje dejavnosti so v pritličju (iz vhoda avle na desno dnevni center, delovna terapija, knjižnica, molilnica, jedilnica in kuhinja ter na levo fizioterapija, frizerski salon in  ambulanta).

V pritličju je še enota  za 14 stanovalcev z demenco z izhodom na teraso, kjer se lahko stanovalci zaposlijo na čutnem vrtičku ali posedijo v senci vrtne hiške.

V prvem in drugem nadstropju so stanovanjski prostori oziroma 4 bivalne enote. Ena enota obsega večnamenski prostor, kjer strežemo obroke hrane, centralno kopalnico, shrambo za čisto in umazano perilo, ter kabinet tima enote.

Vse sobe so dimenzionirane tako, da je oskrbo in nego izvajati v raznih kategorijah oskrbe. Sobe so opremljene z instalacijo za TV, radio, telefon in internet. V vseh sobah in kopalnicah so signalno klicne naprave.

Objekt je velik 3748 m2.

KDS Slovenj Gradec

Pozdrav vodje enote

Neprecenljiva vrednost vloženega napora

Leta 2008 se je začel naš prvi korak na poti uvajanja novega koncepta dela na področju institucionalnega varstva  v Sloveniji – vmesne strukture na področju varstva starejših oseb.

 Zavedali smo se, da nas čaka težka naloga in verjeli, da nam bo uspelo – a le skupaj.

Težka naloga zato, ker smo občanom mestne občine Slovenj Gradec – stanovalcem te hiše, želeli ponuditi drugačen način bivanja od poznanega v klasičnih domovih za stare ljudi in vedeli smo, da nam bo uspelo le s sodelovanjem vseh ciljnih skupin, stanovalcev, njihovih sorodnikov zaposlenih in ožjega ter širšega okolja.

Tako smo s skrbnim načrtovanjem in skozi trdo delo ugotavljali, kako so težke stvari lahko enostavne in  kako se lahko drug od drugega učimo in naučimo za boljše življenje.

Lahko rečem, da smo v petih letih  delovanja doma dosegli cilj. Želeli smo dom, v katerem se stanovalci dobro počutijo, v katerega sorodniki in naključni obiskovalci radi prihajajo in v katerem prostovoljci in zaposleni znajo, zmorejo in radi delajo.

Vesela sem, da smo uspeli  odgovoriti na potrebe in želje stanovalcev in da smo oblikovali tim zaposlenih, ki imajo srce na pravem mestu in razumevanje za človeka na prvem mestu in

…vesela sem, da sem lahko del te izkušnje!

Hvala vsem !

Marjana Kamnik

Film ob 40 letnici delovanja Koroškega domu starostnikov

KDS Slovenj Gradec

Vizitka

Koroški dom starostnikov - PE Slovenj Gradec

Celjska cesta 24, 2380 Slovenj Gradec

Skip to content