Kuhinja

V naši hiši je kultura prehranjevanja na visokem nivoju, saj smo od odprtja doma do danes v kuhinjo, obroke in serviranje hrane, skratka v kulturo prehranjevanja, vložili veliko truda in dela. V veliki meri pa so kulturo prehranjevanja pomagali soustvarjati stanovalci s svojimi idejami, pohvalami, pa tudi grajami. Zavedamo se, da je hrana zelo pomemben dejavnik, saj pomembno vpliva na zdravje in počutje posameznika. Velik poudarek dajemo na to, da naši stanovalci uživajo hrano v umirjenem in prijetnem vzdušju, v urejenih prostorih pri lepo pogrnjenih mizah s pogrinjki. V največji meri jim želimo nuditi domačnost, da so postreženi na takšen način, kot bi bili doma.

Prednost klasičnega serviranja:

 • Domačnost
 • Osebna postrežba
 • Stanovalci lahko vplivajo na količino hrane, ki jo bodo zaužili
 • Temperatura hrane
 • Lepo porcionirana in dekorirana hrana
 • Upoštevanje individualnih želja stanovalcev

Našim stanovalcem nudimo:

Zajtrk po izbiri (od 8 do 9 ure)

Stanovalci tik pred zajtrkom zaužijejo zdrave napitke(boljša naravna prebava, vnos vitaminov,…). Poleg ostalih živil redno vključujemo v jedilnike namaze in pašteto, ki jih pripravljamo sami.

Kosilo (ob 12.30 uri )

Malica (ob 14.30)

Večerja (od 17.15 do 18.15 ure)

Večerjo na enotah deli kuharsko osebje.

Pri vsakem obroku ponudimo stanovalcem svežo vodo, ki jo nalijemo v vrče. Stanovalci, ki potrebujejo pomoč pri hranjenju, ne uporabljajo slinčkov, ampak bele platnene serviete.

Sestavljanje jedilnikov

Da bi stanovalci čim bolj sodelovali pri načrtovanju jedilnikov, se kot aktivnost sestajamo na štirinajst dni vedno na drugi enoti.

Samooskrba

Zelo smo ponosni na svoj vrt, še bolj pa nam je všeč, ko lahko stanovalcem ponudimo na jedilniku zelenjavo iz vrta. Pripravljamo domače rezance, namaze, paštete. Gojimo zelišča in začimbe, ki jih pridno uporabljamo skozi vso leto, nabiramo regrat, bezeg…..

 

 • Priprava domačih specialitet (ocvirki, pašteta), ki jih ponujamo tudi kot tržno dejavnost,
 • Rdeč jedilnik (enkrat mesečno pripravimo jedilnik iz rdečih živil, rdeča živila dobro vplivajo na naše možgane,
 • Tradicionalni slovenski zajtrk (ker cenimo in vzpodbujamo lokalno hrano),
 • Peka piškotov (skupaj s stanovalci in prostovoljci),
 • Praznična kosila, večerje, pogostitve za stanovalce (Pust, Velika noč, Martinovo, Božič, Silvestrovo, Dan žena……).

 

Ostale dejavnosti in ponudba

Hrano pripravljamo tudi za zaposlene, zunanje uporabnike, izredne obroke hrane (pikniki, roj. dnevi stanovalcev, razne pogostitve,…). Stanovalcem in njihovim sorodnikom smo ponudili, da lahko v hiši naročajo svečano kosilo ob raznih jubilejih in skupaj praznujejo v glavni jedilnici.

Pripravimo veliko rezancev, ki jih stanovalci z veseljem zaužijejo v juhi.

Če k pripravi hrane vložiš delček samega sebe, če se zaveš, da hrano pripravljaš za ljudi, ki so v življenju marsikaj doživeli, ki imajo vsak svojo zgodbo, takšno ali drugačno in ki si zaslužijo najboljše, boš zagotovo pripravil najboljše!

 

Skip to content