Interesne skupine

SKUPINA ZA SVOJCE OSEB Z DEMENCO »ŠMARNICE«

Če imaš ob sebi prijatelja, ni nobena pot predolga.

(japonski pregovor)

 

Pri približno vsakem petem človeku po 65. letu se lahko v procesu staranja kot posledica različnih bolezni pojavi demenca. Z vsakim obolelim pa trpijo predvsem njegovi najbližji. Skupaj z njim vsakodnevno doživljajo stiske, pa naj bo oseba z demenco stanovalec doma za stare ali pa zanjo skrbijo v domačem okolju. Skupina  »Šmarnice« svojcem pomaga, da zopet najdejo svojo moč. Podeliti izkušnjo, predvsem spoznati, da v težkih časih nismo sami, je bistvo našega skupnega druženja.

Redno se srečujemo že od leta 2006, torej bomo v letošnjem letu praznovali že 10. obletnico delovanja skupine.

Voditeljici skupine, Maja Praper (vodja oddelka z osebnim spremljanjem, strokovno usposobljena za delo z osebami z demenco) in Manca Štrigl – Javornik (socialna delavka) sva vsakokrat veseli obiska svojcev, saj se zavedava, da je eden najboljših načinov nudenja pomoči prav srečevanje v takšnih skupinah, kjer svojci z izkušnjami, ob strokovni spodbudi voditeljic, pomagajo svojcem, ki so na začetku poti spremljanja svojega starša.

Voditeljici se na vsako posamezno srečanje posebej tematsko pripraviva z v naprej izbrano vsebino/temo srečanja. Člani skupine dobijo vabilo z zapisano temo, da imajo možnost do srečanja premisliti in se pripraviti. Nekaj naslovov tem, o katerih se na srečanjih pogovarjamo: Vloge, ki jih igramo v življenju, Kaj bodo pa drugi rekli, Preden je prišla demenca, Ali znamo reči ne?, Čustva barvajo naše življenje, …

Člani skupine »Šmarnice« so lahko svojci oseb z demenco, ki so stanovalci našega doma in sorodniki, ki skrbijo za osebe z demenco doma ter vsi zainteresirani.

Srečanja skupine potekajo vsak prvi četrtek v mesecu od 17.00 do 19.00 v sejni sobi našega doma. Za zainteresirane posameznike ponujamo informacije o demenci, o delu z osebami z demenco ter o skupini za svojce oseb z demenco vsak četrtek od 9.00 do 10.00 na tel št.: 040/639-370 (Maja Praper).

 

Pa še nekaj priporočil za vse, ki imate starše, stare starše ali koga bližnjega, ki je oseba z demenco:

·       Osebo z demenco je potrebno sprejeti takšno kot je zdaj. Svojega vedenja ne more spremeniti. Ne more postati takšna, kot je bila nekoč.

·       Večkrat ji povejte, da jo imate radi, to tudi pokažite.

·       Ne obtožujte in ne očitajte, ko vas zavrne. Oseba z demenco ne zmore več reagirati, kot mi mislimo, da je prav.

·       Hitre spremembe jo lahko zmedejo in poglobijo njeno stisko.

·       Poskrbite zase, z ostalimi družinskimi člani, prijatelji, sosedi si razdelite naloge in obveznosti za osebo z demenco.

·       Poiščite informacije o vseh oblikah pomoči. Informirajte se o demenci in njenem napredovanju. Pozanimajte se o vključitvi v skupino za samopomoč za svojce oseb z demenco.

Informacijo o demenci dobite v našem domu vsak četrtek med 9.00 in 10.00 na oddelku B3 ali na telefonski številki 040/639-370 (Maja Praper, vodja oddelka za osebe z demenco).

 

Maja Praper, org. soc.

Vodja oddelka za osebe z demenco

Skip to content